Ugrás a tartalomra

Izgalmas döntő a Zakariás Kupán

2024. június 12. szerda
A Dunaszerdahely nyerte az U12-es labdarúgótornát Budafokon
Izgalmas döntő a Zakariás Kupán

A dunaszerdahelyi FC DAC 1904 lurkói nyerték az U12-es korosztály részére rendezett II. Zakariás Kupa nemzetközi labdarúgótornát a BMTE Stadionban. A felvidékiek a döntőben 1-1-es rendes játékidő után hétméteresekkel, azon belül is hirtelen halállal nyerték el a trófeát, hihetetlen izgalmak után. A bronzérem is a határon túliaknak jutott, miután a csíkszeredai Székelyföld Labdarúgó Akadémia 4-0-ra leiskolázta a Puskás Akadémiát. A BMTE fiataljai az 5. helyért 2-0-ra verték az ESMTK-t.

Szívet melengető kezdeményezés a Zakariás Kupa, amely tavaly indult útjára. Idén a második kiírás június első hétvégéjén négy külhoni, Kárpát-medencei csapatot szólított pályára (Dunaszerdahely, Bácskatopolya, Csíkszereda, Szatmárnémeti), a házigazda BMTE, a Puskás Akadémia, az ESMTK és a Kőszeg együttese mellett.

Az A csoportot a Dunaszerdahely nyerte a Csíkszereda előtt, míg a B kvartettben Topolya, Puskás Akadémia volt a sorrend.
Az elődöntőben az FC DAC 1904 5-1-re legyőzte a Puskás Akadémiát, a Topolya pedig 1-0-ra felülmúlta a Csíkszeredát, így Felvidék–Délvidék döntőt láthattunk vasárnap délután.
A nézőtéren természetesen ott ült Zakariás Ágnes, a torna névadójának leánya, aki már a pénteki megnyitón is tiszteletét tette a Promontor utcában.
A focikupán szerepeltek lánycsapatok is, a BMTE U16-os csapata összecsapott a Ferencváros hasonló korú hölgyeivel, de 2-0-ra alulmaradt.
A fiúdöntő öldöklő küzdelmet hozott. A Dunaszerdahely szerezte meg a vezetést az első félidőben, amit a másodikban a Bácskatopolya büntetőből kiegyenlített, és ez is maradt a végeredmény. Jöttek a tizenegyesrúgások, három sorozat után 3-3 volt az állás, ettől kezdve már hirtelen halálban peregtek az események. Az első rontás a Bácskatopolyáé volt, így a Felvidékre került az Aranycsapat balfedezetéről elnevezett második Zakariás Kupa.
A BMTE legjobb játékosának Piróth Kristófot, a Rózsakerti Általános Iskola hatodik osztályos tanulóját választották, a torna gólkirálya, az Esterházy Márton-trófea birtokosa Németh Levente (Dunaszerdahely), a torna legjobb játékosa pedig Molnár Bálint (Kőszeg) lett, neki Vizi Sándor, a BMTE ügyvezető elnöke adta át a díjat.
A tornát Karsay Ferenc polgármester beszéde zárta. Hangsúlyozta, mekkora élmény vendégül látni a határon túli magyarság csapatait, hiszen akkor is egy nemzet vagyunk, ha az országhatárok jelenleg elválasztanak minket egymástól.
(Ch. Gáll András)